Vrijwilligerswerk is gezond

Door: Kollumerland c.a (24-05-2019 09:39:09)

Vrijwilligerswerk is gezond. U kunt er zelfs langer door blijven leven! Onderzoekers analyseerden de gegevens van
veertig onderzoeken en daaruit bleek dat vrijwilligers 20 procent minder risico hebben op overlijden dan niet vrijwilligers. Bovendien bleek dat vrijwilligers minder tekenen van depressie tonen, meer tevreden zijn met het leven en een beter welzijn ondervinden. Het effect is het grootst als men zich 2 tot 3 uur per week inzet voor een ander.


Aanvullend onderzoek is nodig om het schijnbare verband tussen vrijwilligerswerk engezondheid te begrijpen, aldus de onderzoekers. “Ons systematisch overzicht laat zien dat
vrijwilligerswerk wordt geassocieerd met een verbeterde geestelijke gezondheid, maar meerwerk is nodig om vast te stellen of vrijwilligerswerk de eigenlijke oorzaak daarvan is.” Zegt Dr. Suzanne Richards, van de Universiteit van Exeter Medical School in Engeland, in een universitaire persbericht.
De meest voorkomende redenen die mensen geven voor vrijwilligerswerk zijn: iets terug te willen geven aan hun gemeenschap en het ondersteunen van een organisatie of stichting waar ze zelf steun van hebben gehad. Sommige mensen doen vrijwilligerswerk om werkervaring op te doen of om hun sociale kring te verbreden.


Bron: WebMD